Blog: technologie
All Categories
Featured
Table of Contents
Een gedekte tafel in een restaurant in Amsterdam Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen (tegen betaling) kunnen eten. Een verzamelnaam voor restaurants, samen met hotels en cafés, is horeca. Gewoonlijk wordt men in restaurants aan tafel bediend door personeel - Horeca stoelen horeca stijlvol. Gerechten worden over het algemeen binnen het pand waarin een restaurant is gevestigd genuttigd
Restaurants variëren sterk in uiterlijk en aanbod: sommige hebben een traditionele, andere een gespecialiseerde keuken, onder andere betreffende het gebruik van ingrediënten, kookstijl (zoals Frans, Italiaans, Chinees, Japans en fuse) of bediening. Ze variëren van fastfoodrestaurants en cafetaria's (Horecameubilair horeca klassiek) en van middengeprijsde familierestaurants tot dure en luxueuze etablissementen. In westerse landen serveren de meeste restaurants alcoholische dranken zoals bier en wijn
Andere restaurants serveren mogelijk slechts één maaltijd (bijvoorbeeld een pannenkoekenhuis dat alleen een ontbijt verzorgt). Filmfragment uit 1920: Naar de American Lunchroom Het restaurant is ontstaan in Parijs vanaf ongeveer 1765. Daarvoor waren er uiteraard al eetgelegenheden, die met name voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizigers. Kenmerkend voor dergelijke herbergen was dat de passant genoegen moest nemen met de voeding die op de (gemeenschappelijke) tafel kwam.
Voor lekker eten moest men niet daar zijn, maar uitgenodigd worden aan het hof of aan de tafels van de aristocraten. De vernieuwing die het restaurant bracht, lag in de eetcultuur: de bezoeker had keuze uit een menu van meerdere gerechten (à la carte) en het restaurantbezoek werd een doel op zich.
De etablissementen die in de 18e eeuw opkwamen kregen de naam 'restaurateurs' omdat ze, buiten het gildemonopolie op bereid voedsel om, quasi-medicinale vleesbouillons - Horecameubilair horeca modern interieur aanboden om vermoeide of zieke reizigers weer op krachten te brengen. Daarnaast kon men er ook een aantal bijgerechten verkrijgen als eieren en pap. De bouillons kregen de benaming 'restaurant' of 'soupe restaurante': een verkwikkende (want herstellende) soep, bereid in een schone ketel, waaruit het vlees na uren koken was verwijderd
Een versterkend middel in de vorm van een krachtige soep bestond reeds in het 16e-eeuwse Frankrijk: de pot-au-feu. Het nieuwe zat in de nadruk op het medicinale en in het feit dat diverse soepen werden bereid waaruit de gast een keus kon maken. Traditioneel werd als "het" eerste restaurant Boulanger aangemerkt (1765).
Ze voerden er het concept van een menu, individuele tafels en flexibele uren door, dat laatste dankzij de nieuwe techniek van het bain marie. Roze was een econoom die gekant was tegen privileges en die op de hoogte was van de nieuwste inzichten rond gezonde voeding. Zijn eethuis, dat hij een maison de santé noemde, kende groot succes en werd onmiddellijk nagevolgd door Jean-François Vacossin - Horecameubilair horeca sfeervol in de Rue de Grenelle-Saint-Honoré
11:28). Restaurants werden een echt fenomeen in Parijs en gingen naast bouillons ook fruit, desserts, vlees en groenten serveren. Volgens een niet-gestaafd verhaal zou Boulanger in conflict zijn gekomen met het monopolie van de traiteurs - Horecameubilair duurzaam omdat hij schapenpoten in witte saus serveerde, waarna de Franse Revolutie een einde maakte aan dat soort disputen doordat het Decreet-d'Allarde en de Wet-Le Chapelier het gildewezen afschaften
De restaurateurs waren overigens in 1786 verenigd met de tavernes en de cabarets. De Revolutie veranderde vooral de eetcultuur. Restaurants kwamen tot grote bloei en verschaften werk aan vele koks van de aan de kant geschoven adel. Onder invloed van figuren als Grimod de la Reynière en Brillat-Savarin gingen restaurants zich in de 19e eeuw toeleggen op gastronomie.
Aan de basis van de Aziatische keuken staat de komst van Chinese arbeiders die in 1911 door rederij de Rotterdamsche Lloyd naar de haven gehaald waren als stakingbrekers. De Chinezen worden ingezet als stokers en wasknechten op de grote passagiersschepen - Horecameubilair horeca Scandinavisch design. Ze vonden onderdak op Katendrecht. Op basis van het Adresboek Rotterdam van 1920 kan als eerste Chinees restaurant in Nederland waarschijnlijk aangemerkt worden: Chang Ching, Chinees Café Restaurant, Delistraat 44a, Rotterdam (Katendrecht)
Zij begonnen daar restaurants met gerechten die waren aangepast aan de Nederlandse smaak en dus niet op het echte Chinese eten leken. Desondanks werden de Chinees-Indische restaurants populair, niet in de laatste plaats als zogeheten afhaalrestaurant. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland nog maar 12 Chinese restaurants, in 1982 waren het er 2000, een derde van het totale gastronomische aanbod.
In dat jaar waren er nog 327 Japanse en Aziatische restaurants in Nederland. De Franse firma Michelin brengt een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit die zo goed is, dat men er graag voor omrijdt. De firma kent sterren - Horeca tafels trends aan restaurants toe als teken van de kwaliteit
Veel van deze ketens zijn inmiddels wereldwijd zeer bekende merken. Voorbeelden zijn de Amerikaanse fastfoodketens McDonald's en Burger King. In Nederland exploiteert Van der Valk een bekende keten van hotels, motels en restaurants, waaronder ook enkele vestigingen in het buitenland. Horeca barkrukken horeca restaurant design. Een foodcourt of food court is een combinatie van restaurants (waaronder vestigingen van fastfoodketens), ieder met een eigen balie, met een gezamenlijke ruimte om de consumpties te nuttigen
Geraadpleegd op 23 september 2022. Geertje Dekkers, "Zonder nieuwkomers geen groei", in: "De stad die groeit", bijlage bij Het Parool, 3 april 2010, p. 19 Bas Kromhout, Vijf eeuwen immigratie, recensie in: Historisch Nieuwsblad, juni 2010, p. 93. Misset Horeca, nr. 11, 25 maart 2011, p. 70 .
De horeca bestaat uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden. Het woord horeca is een samenvoeging van de woorden hotel, restaurant en café, maar omvat meer dan alleen deze drie bedrijfstakken. Horeca stoelen horeca praktisch. Het CBS deelt de horeca als volgt in: Hotels Verhuur van vakantiehuisjes e.d. Kampeerterreinen Overige logiesverstrekking Restaurants Fastfoodrestaurants, ijssalons etc
Als horecaondernemer heb je vaak meerdere vergunningen nodig. Zo is om alcohol te schenken een Alcoholvergunning verplicht. Maar er zijn ook gemeentelijke vergunningen en milieuvoorschriften waar je aan moet voldoen. Als je alcoholhoudende dranken schenkt, moet je als ondernemer in het bezit zijn van een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning (DHW-vergunning).
Deze vergunning is persoonsgebonden; je kunt hem dus niet overnemen van de vorige eigenaar. Als je een horecabedrijf wilt opzetten, heb je in de meeste gemeenten de exploitatievergunning horecabedrijf nodig (zie Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het maakt in de meeste gemeenten geen verschil of je wel of geen alcoholhoudende drank aanbiedt.
Maar ook van het woon- en leefklimaat in de omgeving van jouw horecabedrijf. In een aantal gemeentes in Nederland is voor het voeren van een terras een terrasvergunning nodig. Dit kan ook vereist worden als het terras op eigen grond staat. De gemeente kan eisen stellen aan een terras (Zitbanken op maat bestellen). Dit staat dan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente
Lees ook of jouw gasten mogen roken op het terras en wat het toegestane geluid is op een (overdekt) terras. In de huidige Wet op de Kansspelen is geregeld dat zogenaamde ‘hoogdrempelige’ inrichtingen een vergunning van de gemeente kunnen krijgen voor het plaatsen van maximaal twee kansspelautomaten. Voor zo'n vergunning klop je dus aan bij de gemeente.
Of je een vergunning nodig hebt voor de plannen die je hebt, kun je checken bij de Vergunningscheck. Wanneer je een bouwwerk in gebruik gaat nemen, dan is er een gebruiksmelding (Horeca tafels horeca luxe) nodig, als in het gebouw meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zullen zijn. Voor een logiesgebouw (hotel/B&B etc) geldt de norm van 10 personen
Aangepaste normen zijn te vinden in het Omgevingsplan van de gemeente. De gebruiksmeldingsplicht geldt ook bij het veranderen van een bouwwerk of van het gebruik daarvan, indien eerder een gebruiksmelding is gedaan en door het veranderen een afwijking ontstaat van de bij die melding verstrekte gegevens. Dit is niet van toepassing op het in gebruik nemen of gebruiken van een bouwwerk waarvoor een vergunning voor brandveilig gebruik is vereist.
Denk aan geluidproductie en het lozen van vethoudend afvalwater bij voedselproductie (Horeca tafels horeca projectkwaliteit). Je kunt via de Vergunningcheck achterhalen welke meldingen je moet doen
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Horeca tafels horeca professioneel. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken:
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: .
De gemeente doet altijd een Bibob-onderzoek als u een horecavergunning aanvraagt omdat u een horecabedrijf start, overneemt, de rechtsvorm verandert, of als u bestuurders of vennoten/natuurlijke personen in uw ondernemingsvorm verandert. Dit doen we om te kijken waar het geld vandaan komt voor uw bedrijf. Horeca stoelen horeca landelijke stijl. Op deze manier voorkomen we (indirecte) criminele activiteiten in de stad
In een eerdere bijdrage hebben wij al eens aandacht besteed aan een aantal onderwerpen die aandacht behoeven bij een overname van een horecabedrijf. Wat daarbij niet aan de orde is gekomen, is de vraag welke (horeca-)vergunningen je nodig hebt om een horecabedrijf te kunnen starten. In het oerwoud van wetten en regels is het voor ondernemers niet altijd even duidelijk welke vergunningen nodig zijn en waar je daarbij op moet letten.
Dit zullen we doen aan de hand van een voorbeeld uit onze praktijk, waarbij ons door een startend ondernemer precies deze vraag werd gesteld. De ondernemer in kwestie had een al bestaand eetcafé overgenomen en voordat hij de deuren van zijn horecabedrijf opende voor het publiek, wilde hij in het pand een verbouwing uit laten voeren.
De Alcoholwet (opvolger van de Drank- en Horecawet) bepaalt kortgezegd dat het verboden is om een horecabedrijf waarin alcoholhoudende dranken worden verkocht, te exploiteren zonder alcoholvergunning (Horeca barkrukken horeca robuust design). Wat wordt hier verstaan onder een ‘horecabedrijf’? Kortgezegd is dat de activiteit van het tegen betaling verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatste
Omdat het in ons voorbeeld gaat om de overname van een bestaand horecabedrijf (dat al over een alcoholvergunning beschikt), moet vervolgens gekeken worden of de bestaande vergunning overgenomen kan worden. Daarbij geldt dat een alcoholvergunning in beginsel niet gebonden is aan een geldigheidsduur. Dit betekent dat zolang er niets verandert aan het horecabedrijf, de vergunning gewoon geldig blijft.
Een vergunning vervalt in ieder geval op het moment dat de eigenaar wijzigt als gevolg van verkoop van de onderneming (zoals in ons voorbeeld) (Comfortabel horecameubilair). De vergunning is namelijk persoons- en ook pandgebonden. De vergunning kan daarom niet aan de opvolgend ondernemer worden overgedragen, wat betekent dat er een nieuwe aanvraag moet worden gedaan
Tot de invoering van de Alcoholwet stonden deze eisen niet alleen in het Bouwbesluit, maar ook in de Drank en Horecawet zelf. De Drank en Horecawet bepaalde onder meer dat er een minimale plafondhoogte diende te zijn en er tenminste twee van elkaar gescheiden toiletgelegenheden in de horecazaak aanwezig moeten zijn.
De Alcoholwet bevat, behoudens een minimale vloeroppervlakte van 35 m², geen bouwkundige eisen meer. Zitbanken op maat horeca modern interieur. Voor wat betreft bouwkundige inrichtingseisen voor horecalokaliteiten wordt alleen nog getoetst aan de eisen in het Bouwbesluit. Deze wijziging heeft onder andere met zich meegebracht dat het duidelijker is geworden aan welke bouwkundige eisen een horecapand dient te voldoen
De Alcoholwet stelt eisen aan de leidinggevenden die op de alcoholvergunning worden vermeld. Zo mogen de leidinggevenden niet onder curatele staan, ze mogen niet van slecht levensgedrag zijn en moeten de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. Bovendien dient de leidinggevende te beschikken over een Verklaring Sociale Hygiëne. Daarmee kan aangetoond worden dat je als leidinggevende over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot sociale hygiëne beschikt.
Bij de beoordeling van de vraag of sprake is van slecht levensgedrag wordt voornamelijk gekeken of sprake is van bepaalde strafrechtelijke veroordelingen, zoals genoemd in het Alcoholbesluit. Gemeenten mogen echter ook andere overtredingen en misdrijven ten grondslag leggen aan de beoordeling van slecht levensgedrag (Horeca stoelen horeca interieur). In dat geval zal een gemeente dit wel goed moeten motiveren
Latest Posts
Zitbanken Op Maat Horeca Landelijke Stijl
Horeca Tafels Horeca Interieur
Trouwlocatie Limburg